13 smidiga knep för att packa köksinredning

Ett prydligt organiserat kök med olika redskap, grytor och pannor snyggt arrangerade på ett kompakt och effektivt sätt

Att packa köksinredning kan vara en utmaning, särskilt när man flyttar eller renoverar. Det finns många små detaljer att tänka på för att skydda porslin, bestick och andra köksredskap under transporten.

Med några smarta knep kan du göra packningen av ditt kök både enklare och säkrare. Genom att använda rätt material och tekniker kan du spara tid och minska risken för skador på dina ägodelar. Dessa tips hjälper dig att organisera och skydda dina köksföremål på bästa sätt.

1. Använd bubbelfolie för ömtåliga glasföremål

Bubbelfolie är perfekt för att skydda känsliga glasföremål. Lägg ett lager runt varje glas, tallrik eller skål. Se till att täcka hela ytan.

För extra skydd kan du lägga ett extra lager bubbelfolie mellan föremålen. Detta hindrar dem från att stöta ihop under transporten.

Använd tejp för att hålla bubbelfolien på plats. Var försiktig så att tejpen inte fastnar direkt på glaset. Packa sedan de inslagna föremålen i en låda med stötdämpande material runtom.

2. Sortera köksredskap i kategorier

Dela upp dina köksredskap i tydliga grupper. Skapa kategorier som matlagningsredskap, bakredskap och serveringsredskap.

Lägg alla kastruller och stekpannor tillsammans. Samla vispar, slevar och stekspadar på ett ställe.

Placera knivarna i ett separat fack eller ställ för säker förvaring. Sortera bestick och andra små redskap i lådinsatser med fack.

3. Märk lådor tydligt med deras innehåll

Att märka flyttlådor tydligt är viktigt för att underlätta uppackningen. Skriv innehållet på varje låda med en tjock penna. Var specifik – skriv ”tallrikar” istället för bara ”kök”.

Numrera lådorna och gör en lista över innehållet. Detta hjälper dig att hitta saker snabbt. Använd etiketter i olika färger för olika rum om du vill.

Markera också vilka lådor som innehåller ömtåliga saker. Skriv ”FÖRSIKTIGT” med stora bokstäver på dessa lådor. Det minskar risken för skador under flytten.

4. Rulla ihop kökshanddukar och förvara dem i kastruller

Spara utrymme genom att rulla ihop kökshanddukar och lägga dem i kastruller. Det är ett smart sätt att utnyttja tomma kastruller under flytten.

Börja med att vika handdukarna prydligt. Rulla sedan ihop dem tätt. Placera rullarna försiktigt i kastrullerna.

Detta skyddar både handdukarna och kastrullerna under transporten. Det gör också uppackningen enklare när ni kommer fram till ert nya hem.

5. Placera tallrikar vertikalt med hjälp av tallrikshållare

Att använda tallrikshållare är ett smart sätt att packa dina tallrikar säkert. Du kan köpa dessa i många butiker eller göra egna av wellpapp.

Ställ tallrikarna vertikalt i lådan med hjälp av hållarna. Detta skyddar dem från tryck och minskar risken för sprickor. Lägg mjukt material mellan varje tallrik för extra skydd.

Fyll eventuella tomrum i lådan med bubbelplast eller tidningspapper. Detta hindrar tallrikarna från att röra sig under transporten.

6. Lägg bestick i buntar och linda med plastfolie

Samla dina bestick i mindre buntar. Lägg gafflar, knivar och skedar tillsammans.

Linda varje bunt med plastfolie. Se till att plasten täcker besticken helt.

Detta skyddar besticken från repor och håller dem samlade. Det gör det också enklare att packa upp och hitta rätt bestick när du kommer fram.

7. Packa kastrullådor med mindre föremål inuti

Utnyttja utrymmet i dina kastruller och grytor smart. Fyll dem med mindre köksredskap som vispar, slevar och stekspadar.

Lägg mjuka kökshanddukar eller disktrasor mellan föremålen för att skydda dem. Detta minskar risken för repor och skador under flytten.

Var noga med att inte överbelasta kastrullerna. Packa dem så att de fortfarande är lätta att bära. Märk lådorna tydligt så du vet vad som finns i dem när du packar upp.

8. Använd skumplast mellan skålar för att undvika skador

När du packar skålar och andra ömtåliga köksredskap, kan skumplast vara din bästa vän. Skär ut bitar av skumplast och lägg mellan skålarna.

Detta skapar en stötdämpande effekt och minskar risken för repor och sprickor under transporten. Du kan använda vanlig förpackningsskumplast eller återanvända skumplast från gamla förpackningar.

Se till att skumplasten täcker hela ytan mellan skålarna för bästa skydd. Med denna metod kan du packa dina skålar tätt och säkert, och spara plats i flyttlådorna.

9. Förvara små apparater i deras originalförpackning

Att spara originalförpackningarna till dina små köksapparater är smart. De skyddar apparaterna och gör dem lätta att stapla. Du kan förvara dem i ett skåp eller på en hylla.

Skriv apparatens namn på lådan så hittar du den snabbt. Lägg bruksanvisningen i förpackningen också. Då har du allt samlat på ett ställe.

10. Packa skärbrädor i botten av lådor

Placera dina skärbrädor längst ner i lådorna för att spara plats. Välj ut några i olika storlekar som passar dina behov.

Lägg de större skärbrädorna underst och de mindre ovanpå. Detta skapar en stabil bas för andra köksredskap.

Använd tunna plastskärbrädor om utrymmet är begränsat. De tar mindre plats och är lätta att stapla. Skydda träskärbrädor genom att lägga en handduk mellan dem.

11. Lägg kryddburkar i skokartonger

Skokartonger är perfekta för att packa kryddburkar. De är lagom stora och stabila nog för att skydda dina kryddor.

Placera kryddburkarna stående i kartongen. Fyll eventuella tomrum med tidningspapper för att förhindra att burkarna välter eller skramlar.

Glöm inte att märka kartongen tydligt med ”Kryddor” så du enkelt hittar dem när du packar upp. Detta knep sparar både tid och utrymme när du flyttar ditt kök.

12. Använd vinlådor för vinflaskor

Vinlådor är perfekta för att packa dina vinflaskor säkert. De har färdiga fack som håller flaskorna på plats och skyddar dem från stötar.

Stoppa en hopvikt handduk mellan flaskorna för extra skydd. Linda in dyrbara viner i bubbelplast innan du lägger dem i lådan.

Märk lådorna tydligt med ”Ömtåligt” och ”Denna sida upp” för att undvika att de välts under flytten. Packa vinlådorna sist och transportera dem själv om möjligt.

13. Rengör och torka alla föremål innan packning

Rengör dina köksföremål innan du packar dem. Använd varmt vatten och diskmedel för att tvätta bort smuts och fett. Skölj noga och torka allt ordentligt.

För bestick och metallföremål, gnid med en mjuk trasa för att få bort fläckar. Kontrollera att allt är helt torrt innan packning. Fukt kan orsaka mögel eller rost under förvaring.

Packa rena, torra föremål i lådor eller bubbelplast. Detta skyddar dem under flytten och gör uppackningen enklare.

Joakim brink
Joakim brink
Flyttspecialist
Senast uppdaterad, september 19, 2024
Joakim har sex års erfarenhet inom flyttbranschen, med särskild inriktning på att skapa effektiva och välorganiserade flyttar. Genom sina omfattande kunskaper inom logistik och planering hjälper han kunder att förbereda sig inför varje steg i flyttprocessen. Joakims artiklar ger värdefulla insikter om hur man bäst organiserar packning, schemalägger transporter och undviker vanliga fallgropar, med målet att göra varje flytt så enkel och problemfri som möjligt.
Rulla till toppen